Svetujem vsem trpečim v duševni stiski preko društva Obzorje iz Pirana

KAPITAL UBIJA NARAVO!

(Osveščeni posamezniki proti pozidavi zelenega Kampolina, hudournika v Luciji)
Civilna iniciativa je predstavila razloge proti pozidavi dela Lucije, zeleni Trampolin. Grapa ni primerna za kvalitetno bivanje, v občini je 800 neprodanih stanovanj. Scenarij se ponavlja. Zaposleni predstavniki Občine in njihovi simpatizerji si na vse kriplje prizadevajo, da bi Občina z zunanjim partnerjem (gradbenim lobijem) udejanila pozidavo, v kateri naj bi bila stanovanja za mlade družine. Najprej bo spremenila namembnost zemljišča, tu se zatakne, kdo bo pobral ekstra profit, kdo je v ozadju, teorija zarote nas venomer spravlja v dvome? Povejte mi, katera mlada družina ima denar za stanovanje, kreditov ni lahko dobiti, saj so banke popolnoma opustošene. Manipulirajo s čustvi volivcev, poglej, ti sebičneži, so proti ureditvi razmer, so proti temu, da mladi dobijo varni domek, toplo ognjišče, zavajajo, saj NE gre za SOCIALNA stanovanja. Na koncu bodo spet glavni kupci tranzicijski tajkuni in njihovi potomci, občinskim strukturam naj bi referendumska zmaga prinesla projekt, s katerim se bo kitila na naslednjih volitvah. Namesto zelene alternative, betonska. Papagajske, mlade, napihnjene razpravljavce, ki imajo naučeno matrico v glavi, ponavljajočo kaseto, se da v njihovi premočrtnosti verbalno premagati samo z vdorom atipične besede, ironijo, sarkazmom, šalo, metaforami, ki so primerno bombastične in všečne, strah nas je, spet nas bodo pokradli, arhitekturna stroka, ekonomisti so se prodali kapitalu.
Zagovorniki pozidav se obnašajo kot vročični verniki, kot da je od zmage na referendumu odvisno njihovo osebno preživetje, če jim nasprotuješ, te vzamejo kot zagrizenega nasprotnika, ne razlikujejo med ostro izmenjavo mnenj, politično ni (vedno) osebno in obratno. Lahko se prepiramo glede grape, pa smo še vedno normalni sogovorniki, krajani, ki spoštujemo drugačnost in ne vzamemo vsega tako zares, čustveno. Demokracija potrebuje zrele, samostojne ljudi! Meni venomer govorijo, kaj si po nepotrebnem pridobivaš nove in nove sovražnike, pluješ v lastno skledo, težiš, ljudje božji, zelena opcija bi morala biti večinska, če bi živeli v normalni državi! Grozili, posvarili so me v Ljubljani, naj malo pazim, kaj pišem, zaradi ostrega zapisa o Šerifu (Jankoviću), če se mi to spet ponovi na Obali (mandrač), bom resno razmislil, da pobegnem iz te skorumpirane, mafijske države, skupaj z mladimi, ki ne vidijo nobene perspektive več. Za mano ne stoji nič, ničesar, razen vesti! Poudaril sem, da imamo upravičeno paranojo pred novimi gradnjami v občini (kogar je pičila kača, ta se boji zvite vrvi), uprli bi se, tudi če bi hoteli zgraditi pasjo uto, saj so nas v preteklih novogradnjah vedno prevarali z nespoštovanjem arhitekturne dediščine, novimi in novimi aneksi, manj kvalitetnimi materiali, netransparentnimi pogodbami itd. Možno je, da lokalni časopis Solni cvet že več mesecev ni izšel, da predstavniki zelene alternative ne bi imeli možnosti izčrpno predstaviti svojih stališč. Razveseljivo je, da se je civilna sfera, po dolgem zatišju, v Luciji spet prebudila, na žalost mladih ni zraven, preveč imajo opravkov v virtualnem svetu, nočejo se soočiti z usodo kraja, apatični so, »tastari« so nam »zafurali« bodočnost, naj se sami borijo s kapitalskimi mlini na veter.
Referendum bo uspel, ker lobisti z mrežnim marketingom prepričujejo, obljubljajo volivcem male ugodnosti, če bodo podprli gradnjo, otopeli krajani brez informacij nasedajo poceni parolam, nasprotniki betonaže oviramo napredek kraja, ne želimo sprememb, kapital podpira kampanjo z lažmi in dobro ukrojenimi, všečnimi neresnicami. Občina bi se morala kititi z novimi okoljskimi, inovativnimi, trajnostnimi rešitvami, zeleno alternativo, ne pa da ubijajo zadnje neokrnjene koščke narave v občini. Še dolgo potem bodo v sanjah mrtve živali, ježki, gliste, črvi, metulji in druge male živali obiskovale tvorce nasilja nad naravo. Narava ne odpušča, ni strankarsko, kapitalsko profilirana … zeleno, ki te betonirajo, zeleno … česa se lahko veseli travna bilka, ko zahrumijo stroji..
Igor Bizjan

  • Share/Bookmark
18.03.2013 06:25
2 odgovorov v “KAPITAL UBIJA NARAVO!”

  1.   Aurora pravi:

    Nekaj se mora zgraditi. V CI so nevoščljivi, sebični, postarani nergači ki nočejo novih stanovanj ne drugih objektov, ker bi radi pobirali regrat in imeli nemarna parkirišča na zelenici ob cesti. So neizobraženi, nerazgledani in tako egoistični, da so pozabili, kako so lahko sami gradili vsevprek, kjer se jim je zahotelo. So družbeno neodgovorni, ne cenijo nesebičnih, altruističnih investitorjev (kot so DIP3, ITAG, družba Maksimiljan, Terme Čatež ipd))takim je treba nemudoma ustreči, zagnati vse betonske mešalce, ne preverjeti finančnih virov, oglaševati njih projekte, fotografirati župana na njihovih stavbnih zemljiščih, obljubiti ducat stanovanj za mlade družine…slednje pa izbirati po politični pripadnosti. Kdor vsega tega ne zna na pamet, nima kaj iskati na referendumu, rekao je na kraju svog iz – laganja dvojnik maršala Tita, kateremu so SDjevci držali plakate z napisanim besedilom.

  2.   Maj pravi:

    Več kot bo stanovanj cenejša bodo, pa ceneje se bo dalo najeti kak apartma poleti…

    Torej naj se pozida vsa obala ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !