Svetujem vsem trpečim v duševni stiski preko društva Obzorje iz Pirana

ČAS TESNOBE

Ponoči sem sanjal, da delam v ogromni trgovini, nekakšni pralnici denarja vseskozi smo delali, prodajali, se mučili, denar so odnašali z blagajne sproti, nikoli ni ostalo za plače in prispevke, mi smo se vedno samo delali, delali kot na tekočem traku, bili tiho in pobožni.
Med mrežni aktivizem, postaja sam sebi namen, diskutiramo, postavljamo kocke, jih spet rušimo virtualna vstaja,, inflacija besed postaja moteča, govorimo, govorimo, postali bomo strašila na polju, vsi bi začeli znova, besede postajajo same sebi namen, napihujemo se kot vrabci v ogromni jati, miško spreminjamo zgodovino. Politika je kontaminirana, častivredni ljudje se nočejo ukvarjati z spletkami, sprenevedanje, ko omeniš ustanovitev nove, čiste, pravične uporniške stranke, se vsi razbežijo kot da bi bila kužna. Če bi bil na oblasti, bi sam spodbujal proteste, ustanavljal uporniške skupine, spodbujal razprave o boljši prihodnosti, ljudstvo potrebuje občutek, da ima moč za spremembe na bolje. Po zgodovinskih besedah prvega predsednika, da so sanje dovoljene, se počasi zbujamo, gospodarji sanj, Matrice, ugotavljamo, da smo se znašli pred izpraznjeno blagajno. Najboljši sosed, kjer pustim dobršen delež pičle pisateljske mezde, je zadolžen do vratu, nihče ne ve, koliko zdravih podjetij, je sploh še ostalo, spet bodo odpuščali delavce, namesto vodilne, ki so napačno investirali. Uspeli smo ugrabiti državo, a v njej ne znamo, ne zmoremo spodobno živeti, v tranziciji smo izgubili dušo skromnosti, napihujemo se, nismo več zadovoljni z malim. Imel sem nekaj delnic Petrola kot večina sem mislil, da se bodo v neskončnost povečevale.
Mogoče je bilo dvajset let farsa in smo bili že od začetka, premajhni, ne samozadostni, obsojeni na neuspeh. Majhni narodi se morajo prodati, da lahko normalno živijo, tudi mala podjetja pod težo velikih propadejo, niso konkurenčna mar ne Tajkuni niso imeli srečo, še nekaj let prosperitete, bi jim omogočilo prevzem podjetij in potem bi Slovenijo vodilo nekaj bogatih družin. Vse se je dogajalo s asistenco politike, direktorji so dopoldne brez denarja poklical bančne šefe, popoldne pa posojilo zavarovali z delnicami podjetja, trend je bil, bolje domači kapitalisti kot tuji, Propad velike banke v Amerike je vsem prekrižal račune, stanje nestabilnosti traja, nihče ne more predvideti, rešiteljev ni, politiki so samo marionete na šahovnici kapitalskih razmerij, stara pravila ne veljajo več, ekonomisti so ugotovili, da so njihove teorije, igračka v rokah usodnih razmerij, ki jih diktirajo transnacionalna razmerja. Naenkrat se je izkazalo, da v človeku spi brezobzirna zver, ki požre vse, kar se znajde na dosegu roke, Poslušajte, nikoli ni bilo drugače, človeška zavest skrbi samo za svoje krdelo vojne so se preselile na internet, politika uokvirja realnost v svoj pogled, resnica nas vedno manj zanima, Na TV kanalih se sončijo politiki podobni kot pišče kuri, vstajniki, brez artikulacije, nenevarni, mali zajčki, ki metaforično opletajo okoli ohlajene kaše, glasnik delavsko punkerske univerze, ki radikalno posega v ustaljena razmerja, poziva na demokratični socializem, pa je odrinjen na rob.Kritična masa ljudi, ki razumejo duh časa je premajhna, revolucija postaja opij za ljudstvo. Državljani Slovenije se bojimo, da prihajajo še slabši časi, kot živali tik pred potresom ali cunamijem intiutivno čutimo, da zidovi pokajo, slej ko prej nas bo zalilo. Stvari se spreminjajo, kapital poskrbi, da ostanejo iste, samo Ljubljenemu vodji nihče noče zaupati, da sodi v muzej voščenih lutk, nima iskrenega prijatelja, da bi mu povedal, groteskni ples levice in desnice je počasi mineva. Ko bo odšel, bodo padle še zadnje iluzije, postali bomo hlapci na svoji zemlji, državno srebrnino bo potrebno prodati, dalj ko se bomo ideološko prepirali, manjša bo cena žuljev nekaj generacij. Trenutno smo v fazi jeze, žalujemo, zapravili smo ekonomsko neodvisnost.
P. S.
Pred dvajsetimi leti so kulturniki govorili, ustvarjali državo, potem dolgo molčali sedaj naj dajo prostor novi generaciji, novim idejam, širšim pogledom, ideološko neobremenjenim dušam, ki nimajo opranih možganov, oni niso krivi, da smo jih zadolžili. Neodgovorni, otopeli državljani smo krivi, da se lahko politiki obnašajo tako objestno, odsotnost jasne, etične drže, strah pred izpostavljanjem, prevzemanjem aktivne vloge, so nas potisnile v vlogo žrtve. Večina revolucijo izbori, nekateri pa jo brutalno izkoristijo! DSP je v CD mlade vstajnike pripeljalo žejne čez vodo. Uveljavljeni kulturniki in intelektualci božajo svoj ego in ponavljajo stare, znane razumniške floskule, na koncu za ljudski glas, ni ostalo veliko časa. Dvajset let so bili tiho, zazrti v svoje intelektualne gradove, se borili za štipendije, točke, nagrade, seveda vsem je šlo dobro, sedaj, ko je vse šlo k hudiči pa se delajo pametne. Zgodovina se ponavlja, ugledni nastopači se nočejo umakniti z žarometov.

Iger Bzjan

 • Share/Bookmark
2.02.2013 07:55
11 odgovorov v “ČAS TESNOBE”

 1.   pohajalka pravi:

  V večini opisanega se strinjam, o dvojem pa mislim drugače. Namreč, kritična masa še ni presežena, kar dokazuje ljudstvo samo, medsebojno čiknfajtanje. Glede časa se tudi ne strinjava povsem, namreč Slovenija je že v rokah nekaj bogatih družin, politična elita pa ji služi, tako kot ljudstvo služi obojim.
  Pritisk javnosti je odlično orodje, ampak treba je slediti razvoju dogodkov in se ne predajati predolgo evforiji nad malimi zmagami.
  lp v Piran

 2.   Bojan pravi:

  Revolucija mora biti krvava…padati morajo glave in to dobesedno….z krvjo se operejo grehi…

 3.   Igor Bizjan pravi:

  Vesel sem, da je janševa družina zdrava. Žal mi je, da sem se o tem pogovarjal, nevede pomagal razširjati zle, rumene novice. To nima nobene veze z janšo kot politikom, on mora brezpogojno oditi, seveda tudi janković

 4.   Drago pravi:

  Bojan,ko ti bo lastna kri odtekala,se spomni tega kar si napisal.

 5.   Igor Bizjan pravi:

  Trdim, da smo najbogatejša država na svetu Še vedno guramo, imamo denar za javni sektor, imamo urejeno državo, kvalitetno šolstvo, zdravstvo na svetovnem nivoju, tudi socialno smo še vedno sprejemljivi.
  Kaj bi šele bilo, če ne bi zgubljali največji kapital, naš najboljši proizvod , zeleno intelektualno energijo- v zadnjih letih je iz Slovenije odšlo na tisoče let šolske izobrazbe, možgan, ki so se zstonj šolali v naših “brezplačnih” šolskih sistemov. Odšla so nam leta izobrazbe, ogromno kapitala , saj naš doktorant je na svetovnem trgu vreden okolo 300000 EUR, zračunajmo si , koliko kapitala smo izgubili iz naše države. v zadnji 20 letih. Najboljši, najpametnejši, zelene energija, ki bi se lahko oplajala pri nas nam je pobegnila brez odškodnine. Tuje kompanije jim plačujejo štipendije, stanovanja, avtomobile nagrade, pa še vedno ne plačajo ničesar, kar smo slovenski šolniki vlagali in se trudili leta in leta.
  Zato: zaustavimo beg možganov, zahtevajmo za odhajajoče odškodnine, omogočimo, mladim ljudem olajšave za intelektualne storitve , zeleno ustvarjalno energijo, ki bo pri nas ustvarjala dodano vrednost , plačevala v našo državno blagajno in ustvarjalo blaginjo za naše ljudi.
  Dobro šolstvo, intelektualni produkti lahko poatajnejo naša prioriteta, državna usmeritev in strateška prednost, zelena iddustrija, ki se lahko poveže s produkti zdrave pridelave hrane in ekološkega turizma…

  Milan Bizjan

 6.   Bojan pravi:

  drago, revoluciija udari po vseh : po krivih, manj krivih in tudi nedolžnih….jaz se štejem med nedolžne, ti pa med krive, zato skušaš revolucijo odložiti s strešenjem oropanih…

 7.   Drago pravi:

  Veš kaj pobič,ti mene o revoluciji že ne boš podučeval,jaz sem revolucijo doživel in preživel.Poznal sem takšne razgreteže,ki so se v revoluciji nalokali lastne krvi,in tudi ti se je boš,kar začni.

 8.   Bojan pravi:

  haha, drago starina, a si ti francosko revolucijo preživel ? Ali boljševiško? tvoja kri očitno ni nikomur dišala..

 9.   Maj pravi:

  Žal tole ni več čas tesnobe ampak že bolj čas obupa.

  Vladajoči lopovi so nas pripeljali do bankrota, pokradli in zafurali vse kar se je dalo po zaporih pa sedijo mali prekrškarji….

  Prišli smo celo tako daleč, da me občina hoče še razlastninit, ker si želi moje parcele in baje bo sodišče, ki bi moralo varovati zasebno lastnino, njeno željo celo podrplo.

  Novih strank, ki bi obetale novo pomlad pa ni od nikoder;(

  Ne tesnoba, obup in samo še čudim se kako, da ni noben še koga od tistih, ki so nas pripeljali do sem počil-edino to bo očitno zdravilo za korupcijo, ker lopovi ne bodo več mislili kaoliko lahko pokradejo ampak bodo raje razmislili, če se splača krasti v zameno za to, da te bo prej ko slej nekdo počil….

 10.   Drago pravi:

  Maj;Bolj ogroženi smo poštenjaki kot lopovi,spomni se,da je 1992 leta bil ubit dobrotnik iz Negove Ivan Kramberger.Kot sem že omenil,ogrožen je poštenjak,ker ne vrača enako kot lopov jemlje,ker poštenjak ne ubija,ubijajo samo lopovi.

 11.   Bojan pravi:

  no, drago, se strinjam s tabo…počasi mi boš postal še všeč…Krambergetrja je pa res škoda….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !