Svetujem vsem trpečim v duševni stiski preko društva Obzorje iz Pirana

JANŠA, ZOMBI PLEŠKO, GO HOME!

Pro-slava državljanske enotnosti, Protestival se že zapleta. Represivni organi zapirajo dohode do parlamenta, sprašujemo ali ni to naša ljudska proslava, kakšen dan enotnosti i samostojnost je to, če se elita boji svojih umetnikov, ki z samostojnim kulturnim programom, izražamo nestrinjanje z vladajočo politiko. Država je že nekaj časa ugrabljena, ustavni sodniki, hlapci politike so prepovedale vse referendume, pod pretvezo, da so interesi normalnega delovanje države pred interesi ljudstva, demokracije. Veliko indicev kaže, da smo zabredli v totalitarizem? Spil sem nekaj daljših požirkov priljubljenega viskija, da me tesnoba pred nastopom mine, sedaj pa na ulico. Povsod ograje: “Okupirali ste nam Ljubljano, kot so to nekoč naredili Italijani,”smo razlagali policistom. Že dolgo čas nisem tako vpil, takoj ko so poslanci pomolil glavo iz parlamenta, smo se drli na ves glas, lopovi, lopovi, uuaaaaaaa, uaaaaaa. Zabavljali smo čez policiste in politike. Voluharji, podgane, čez rov do dvorane. Bodoči predsednik Borat Barbika je tik pred zaprisego, prišel pred nas in se hotel pogovoriti, se prisliniti, a smo ga hoteli pregnati z žvižgi in skandiranjem spizdi, a ni se dal, še vedno je hotel izsiliti naklonjenost protestnikov. Nekdo se je spomnil genialne ideje, vsi smo mu obrnili hrbet in še naprej skandirali barabe, barabe, barabe. Potem se je pobral z ranjenim narciskom v duši. Gorele so doma narejene bele maske politikov, potem se je začel kulturni program. Dovolj imamo tega, da so hlapci kapitala, spin doktorji in podrepni novinarji že kmalu po osamosvojitvi, vseskozi žalili kulturnike, češ, da smo zajedavci sistema, da nič ne delamo pametnega, samo trošimo davkoplačevalski denar, vztrajno so nam sesuvali ugled v družbi, sčuvali javno mnenje proti kreativcem, ki družbi nastavljajo resnično, nepotvorjeno ogledalo. Pozabili so, da je bila država ustanovljena na plečih kulturnikov, njihovih idej in sanj o boljšem življenju na svoji zemlji, brez tujih gospodarjev. Za kapital je kultura nepotreben strošek, pesek v brezhibnem, dobro naoljenem stroju razbrzdanega potrošništva in poneumljanja. Biti umetnik je danes najmanj cenjen poklic, izganjanje kulture iz vsakdanjosti se brutalno nadaljuje. Seveda intelektualci, razumniki, ustvarjalci z kritično, analitično, metaforo, so trn v peti vsakega sistema. Narod, ki ne ceni svojih ustvarjalcev, pesnikov, umetnikov, je obsojen na propad in hlapčevanje. Zombi Pleško. ministrstvo za kulturo hočemo nazaj!!!
Igor Bizjan

 • Share/Bookmark
23.12.2012 07:25
8 odgovorov v “JANŠA, ZOMBI PLEŠKO, GO HOME!”

 1.   Igor Bizjan pravi:

  Barbika Borat in Zombi Pleško sta v vrhu slovenske politike že dvajset let. Odgovorna sta za žalostno stanje sedaj!

 2.   David pravi:

  Razumem tudi vašo stisko, čeprav ne prihajam iz vaših krogov. Vendar! Kulturniki ste naredili eno veliko napako. Profilirali ste se na levo stran, vseskozi ste se slinili LDS opciji in vsemu, kar je za njimi ostalo. Tudi danes kulturniki (govorim o najvišjih predstavnikih, kot je npr. Svetlana Makarovič) dvigate glas samo nad Janšo, Jankovič pa brez težava hara s svojimi po mestni občini in parlamentu. Pa nima niti za odtenek boljših manir. Nikoli niste dvignili glasu, ko so se dogajale krivice delavcem, mladim ljudem, ki so začenjali svojo poklicno pot, vedno so vas skrbeli predvsem vaši lastni interesi.
  Ministrstvo za kulturo je pomembno? Ne samo to, še marsikaj drugega je pomembno bolj, da bo narod lahko hranil tudi svoje kulturnike in od njih črpal ideje za boljši jutri.
  Tudi vi ste veliki sokrivci stanja, v katerem smo. Polarizirali ste se na eno stran, namesto, da bi bili na strani naroda, ne glede na to, kdo trenutno reže kruh, levi ali desni. Tako jaz vidim to.

 3.   David pravi:

  … še to, resnično sumim, da bi včeraj bil kakšen protestival, če bi namesto Pahorja tam stal Tuerk.

 4.   David pravi:

  sumim=dvomim

 5.   Igor Bizjan pravi:

  David, vsi morajo oditi, posebej tisti politiki, ki že 20 let lahodno živijo in blefirajo, vmes pa so postali hlapci transnacionalnih družb, Tudi Ciperski Šerif mora oditi, z ljudstvom ga nič ne povezuje

 6.   David pravi:

  Prav, Igor, se strinjam. Vendar to ni bil moj point, da mi Vi potrdite, da se “odrekate” Jankoviču (in upam tudi SDju in Lukšiču). Govorim, da ste kulturniki pri meni in še pri marsikom drugem, kolikor se pogovarjamo, izgubili VSO KREDIBILNOST, ker ste se 20 let obnašali hlapčevsko in servilno do enega dela politike! Kulturniki, sram vas bilo. (ne vzemite osebno, velja za vse)

 7.   Tonin pravi:

  - Nekdo se je spomnil genialne ideje, vsi smo mu obrnili hrbet (Pahorju) in še naprej skandirali barabe, barabe, barabe.

  Odlićno ste naredili!

 8.   David pravi:

  Ja, Tonin, odlično. Tipično slovensko, pokazati hrbet! :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !