Svetujem vsem trpečim v duševni stiski preko društva Obzorje iz Pirana

SKOK Z ROBA VESOLJA

Gledam v živo, kako se Felix Baumgartner vzpenja na višino, s katere bo v prostem padcu poskušal kot prvi človek prebiti zvočno hitrost. Balon se bo dvigoval 2, 3 ure. Izjemno gledan prenos, kje so meje človekovih zdržljivosti, pri prostem padcu lahko v možganih nastanejo krvni strdki. Mu bo uspelo, pogled z višine na zemljo je fascinanten. Balon še nikoli ni bil tako visoko. Kaj čuti junak v vesoljski obleki? Mogoče so to njegovi zadnji uri v podobi človeka… Ura je 6, upamo, da bo vse v redu. Prenos v živo bo zamaknjen 20 sekund, da ne bi v živo videli morebitne tragedije. Suspenz je popoln! Balon se vzpenja. Mu bo uspel skok z 36,6? Gledalce se polašča groza, vsi se projiciramo v nesmrtnega junaka. Twitter se je na trenutek sesul zaradi direktnega ogleda. Nihče ne ve, kako se bo odzvalo človeško telo pri nadzvočni hitrosti, predvidevanja znanstvenikov so eno, realnost prostega pada v neznano, čista skrivnost. Mož za vse podvige, milijardi dviguje pritisk in adrenalin. Človek je več kot ptica, čista svetloba padanja, človek meteorit, človek z bombami.. Vse je v dovoljenih mejah, zeleno! Rob vesolja je razpet v prostranstvo, upamo, prosim Bog, ne v tišino smrtnega marša. Na trnih smo, naj se mu posreči! Zemlja je preko kamere videti mirna in spokojna, brez prepirov, trpljenja, izkoriščanja, vojn, kot da smo za trenutek zastali. Napetost se stopnjuje. Gledalci smo večni vojaristi, večja ko je nevarnost na ekranu, bolj uživamo, saj je tuje življenje pod vprašanjem, naše je varno spravljeno, neogroženo. Felix vseskozi na zemljo sporoča podatke. Kaj se dogaja, ekran je bil za trenutek zatemnjen? Mama Evo vseskozi spremlja kamera, oče je tam, tudi brat. Nekaj minut bo prosto padal, na višini 1500 m se bo odprlo padalo. Twitter ne sprejema novih sporočil, verjetno je spet preobremenjen. Rob vesolja je neslišno spet v tišino, Felix, molimo zate, da boš zdržal vse pritiske in se odtisnil v legendo, čisto svetlobo padanja. Znanstvenike skrbi, da vetrovi ne bi predaleč odnesli kapsule, saj bi to otežilo iskanje kraja Baumgartnerjevega doskočišča. Sedaj je na približno 29 km,.še se bo vzpenjal v posebno prirejenem helijevem balonu. Vzpenjanje je idealno za reklamo, stopnjevanje napetosti, sponzorji si manejo roke. Kapsula je presegla Armstrongovo višino (od 18.900 do 19.350 metrov). To je meja, pri kateri telesne tekočine zavrejo že pri telesni temperaturi, če človek ne nosi zaščitnih oblačil… Presegel je 52 let star rekord ameriškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z višine 31 kilometrov. F. B. pravi, da je spočit in pripravljen na skok, “Navadil sem se, da strah uporabim sebi v prid. Strah je postal moj prijatelj. Preprečuje mi, da bi predaleč prestopil črto. Na takšnih misijah moraš biti mentalno pripravljen in imeti nadzor nad tem, kar počneš”.
Odločitev je padla, skočil bo! Kapsula je višje kot so načrtovali. Zadnje preverjanje, kisik..Sedaj gre zares! Vrhunska predstava v živo. Znižuje pritisk v obleki, kapsuli, zunaj in znotraj mora biti enako, saj ne razumem dobro, te znanstvene meritve. Joj, moram na WC, bojim se, da ne bom kaj zamudil. Vrata v žrelo vesolja so odprta, zemlja je res okrogla, pada, pada, sliši se dihanja, naj ga čuvajo angeli, bogovi svetniki..Strahovito se prevrača v zraku, diha, ne prevrača se več, diha, spet se prevrača, ne slišimo njegovega diha, malo smo ga spet slišali. Spodbujajo ga naj govori. Padalo se je odprlo, varno potuje proti čvrsti zemlji. Hvala Bogu pristal je! Rekordi niso pomembni, važno je, da je živ!
Bežimo pred smrtjo, z ostrimi kremplji adrenalina se držimo za nektar begotnih užitkov, nihajoča plazma tesnobe se lepi na begajoče sence, grabimo, a ugrabimo bojazen, nelagodje minevanja…

Igor Bizjan

  • Share/Bookmark
15.10.2012 05:34
En odgovor v “SKOK Z ROBA VESOLJA”

  1.   skok s padalom pravi:

    Lani sem tudi sam skočil v Lescah ampak ne ravno s take višine kot Felix ampak 10x nižje :-( (

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !