Svetujem vsem trpečim v duševni stiski preko društva Obzorje iz Pirana

Ogledalo morja

Lahko se čez nekaj dni, tednov, let, desetletij vrneš v Piran, pa bo še vedno isti. Ogledalo kamna, ogledalo morja, ogledalo vseh vetrov, ki pihajo skozenj. Obrazi mimoidočih se menjavajo, kamen ostaja isti, cerkev sv. Jurija se boči na hribu, kljubuje burji, grehu, novodobni izpraznjenosti. Sonce na kožo lepi silhuete starodavnih spominov, jadrnica na obzorju rahlo zaniha. Poleti Piran ječi pod težo turistov, vsak, ki na obali spije kapučino, si lasti svoj del Pirana, na kvadratnem metru je preveč ljudi, zbeganih, rahlo vrženih iz tira, niso vajeni uživati v razkošju časa, nekaj bi radi, zabavo, dogajanje, ki teši notranjo praznino. Težko je najti senco, varni pristan tišine. Pozimi so ulice prazne, burja zavija okoli vogalov, potepuška mačka išče zavetje pred mrazom. Razkošje za samotnega sprehajalca, tudi če človek ni pesnik in nerad bere, doživlja melanholični stik z davnim časi, ko so ljudje imeli čas. Njihov nakupovalni center je bil ribiški čoln, skromna trgovina s kruhom in pecivom, večerni televizijski program, pogled na obzorje, hrepenenje po daljnih deželah, kjer se živi bolje, a se tudi več dela.

Tesne ulice, zavetje pred vetrovi, skrivajo usode, zamolčane besede, uvide sladostrastja, bolečino zapuščenosti. Sčasoma človek postane podoben mestu, v katerem živi, ženi, s katero se ljubi. Piran je iztaknjen iz časa in prostora, zato je zavetje vseh, ki so začutili, da pripadalo morju, kraljestvu vodnega kroga, tišini prelivanja. Sedaj moram končati s pisanjem, obzorje čaka, čas je za večerni praznik, ogled sončnega zatona. Naj bodo naše sanje mirne kot potopitev ognjene krogle v vodo, misli čiste kot sol, jadranje galeba skozi oblake.

Piran ne beži, ne hiti, ne prihaja in ne odhaja, razprt je kot zaljubljena ženska, kot metafora, kot knjiga, kot pesem, ki jo je potrebno prebirati vedno znova in znova, z molkom,s tišino, z vznesenostjo, sprehodite se po spominu na žive in mrtve Pirančane, ne pustite, da utonejo v breznu sna… sprehodite se po pesmi, sprehodite se po Piranu, naj vas z blagoslovom zagrne noč. Srečno pot!

  • Share/Bookmark
6.10.2011 11:40
Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !