Svetujem vsem trpečim v duševni stiski preko društva Obzorje iz Pirana

Ribiče ubijajo, mar ne!

Slovenci nismo samo rod visokogorskih kmetov, ampak se že nekaj stoletij ljudje v priobalnem pasu preživljajo z ribištvom, solinami in turizmom. Ta peščica ljudi, posebnih in zanimivih po svojem življenskem stilu ( veliko se jih je odločilo za ribićijo, ker ljubijo svobodo, ker razen vremena in letnih časov ne trpijo nobenih šefov in zatohlih pisarniških prostorov), je ob novih, Evropskih zakonih ogrožena, saj se je ulov zmanjšal na minimum.

Poslednji Mohikanci na morju, bi morali biti zaščiteni kot redka vrsta živali, saj so že desetletja glavna turistična atrakcija v Piranu. Moja mama gre zgodaj zjutraj najprej na obhod na pomol, pravi, da jo pogled na ribiče in njihove mreže pomirja, duh po morju pa jo zaziblje v prijetno jutranjo meditacijo kako je lahko življenje v naravnem okolju lepo in manj stresno kot v megleni Ljubljani. Kaj narediti, če ne zmorejo plačati prispevkov za obvezno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Zgodilo se jim bo, kot mojim številnim prijateljem, samostojnim kulturnim delavcem, ki zaradi objektivnih razmer na trgu ( sezonski, občasen zaslužek), niso bili sposobni plačevati prispevkov, pa jim je v nekaj letih dolg narasel na več tisoč EUR. Državne obresti so izredno visoke in vsak ribič, ki mu je sreča pri lovu obrnila hrbet, saj je morje do konca izropano, se mora zavedati, da se država ne šali, da jim visokega dolga ne bo odpisala, čeprav bodo nekateri posamezniki prišli na rob preživetja in na koncu bankrotirali! Kaj narediti, bo poklic ribič izginil iz registra dejavnosti??

Predlagam kolektivno nepokorščino, da se kočarji, ki so bistveno manj ogroženi kot mali ribiči, enotno združijo in sodalizirajo z malimi ribiči, se uprejo državi in za nedoločen čas lovijo brez urejenega statusa, na črno, Predlagam UPOR, stavko do surovega konca, dokler država ne bo prisiljena popustiti, ob tem pa večkratno ponovitev zapore na Črnem kalu, da se glupi žabarji streznijo… Sramota je, da se v državni birokraciji z ribiškimi zakoni ukvarja več birokratov, ki predpisujejo toge, neživljenske zakone, kot pa je samih ribičev. Mali birokrati iz prestolnice, morje vidijo samo na dopustu, ko s šlavfi čofotajo 5m od obale, ne poznajo od blizu ne posebnih življenskih in delavnih pogojev, ne dejstva, da skoraj izropano morsko dno, že sedaj ne nudi tej peščici poklicnih ribičevi normalnega preživetje.

Ribiči, so kot sončni zahod poslednji braniki proti povampirjenemu, vulgarnemu kapitalizmu, zato jih mora civilna družba podpreti (ta je bojda izginila), Kaj bomo ponudili turistom, ko bo potopljena poslednja barka v Piranskem zalivu ? Predlagam, da državni birokrati zaprejo ribiče v poseben rezervati, ali pa jih preprosto z dekretom na samem usmrtijo, pa ne bo več problemov z lovnim kvotami in ribiškimi dnevniki. Namesto njih naj povabijo kovače iz Krope, ki bodo ob svetilniku turistom demonstrirali, posebno, avtohtono, Mediteransko kulturo. Duševno zdrava družba skrbi za posebne, marginalne skupine ljudi in jim poskuša lajšati težavno, vsakdanje življenje, ne pa da jih zajebava z neživljenjskimi dekreti. Nekaj managerjev velikih Slovenskih podjetij je v enem letu nakradlo bistveno več državnega premoženja kot pa so vsi ribiči zaslužili v celem delovnem obdobju.

  • Share/Bookmark
30.09.2011 11:01
2 odgovorov v “Ribiče ubijajo, mar ne!”

  1.   gregor pravi:

    Vključitev v kolektiv “gejev” ali izbrisanih, pa ne bo več nobenih težav. Tudi dolg do države ne bo več problem. Pa prave odvetnike dobit. Denarja bo kot listja in trave. Seveda, le pod pogojem, da to prizadeta oseba sprejme. Tu pa bo nastal problem, sem prepričan, ker so to pokončni ljudje in ne slinavci, ki jih dnevno lahko gledamo v medijih. Se kdo strinja z menoj?!

  2.   Bojan pravi:

    Bravo Gregor!! Ti si pravi Slovenec!! Imaš povsem prav. Izbrisani so naš problem. Ti imajo vse privilegije! Kaj je lepšega, kot da te naženejo iz države, kjer si delal vse življenje. Plačeval davke. Ti vzamejo službo, stanovanje, družino! Takih privilegijev nima vsak! (Ti si gotovo želiš, da bi tudi sam imel take privilegije !? )

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !